Superkluster hotar Vintergatan

Jorden kretsar kring solen, som i sin tur kretsar runt ett svart hål som är centrumet av vår massiva galax Vintergatan. Men länge har det varit okänt vad det är som drar i vår galax och de kringliggande galaxerna. Hittills har forskare kunnat se att Vintergatan rör sig, men vad det berodde på var länge omöjligt att se på grund av allt stoft som finns i galaxen. Nu efter att ha skickat upp ett tio meter stort teleskop, kallat South African Large Telescope, kan man se vad den troliga orsaken är.

En enorm gravitation

Orsaken ligger ungefär 800 miljarder ljusår bort. ett superkluster drar Vintergatan mot sig i en hisnande hastighet av 50 kilometer i sekunden. Men trots denna starka gravitation kommer det att ta ungefär 5000 miljarder år innan Vintergatan har kommit in i superklustrets omloppsbana. Men det är inget hot för livet på jorden då allt liv på beräknas ha dött långt innan detta i och med solens expansion om fyra miljarder år. Trots detta är upptäckten ändå intressant för forskarna eftersom den ger svar på frågor om var den starka gravitationen kommer ifrån. Förutom Vintergatan är det ett 40-tal andra närliggande galaxer som rör sig mot superklustret.

Största strukturen i rymden

Forskarna kallar superklustret för Vela och det är det största superklustret som man har funnit hittills. Det utgör de största strukturerna i vårt universum, med de största gravitationskrafterna som finns. Tidigare vet man att ett annat superkluster kallat Shapley finns. Men samtidigt utvecklas rymdforskningen och redan nu finns det tecken på att Vela i sin tur är del av en större superkluster. Nu utvecklas en teknik kallad ”multi-wavelength program” som kommer att ge en större förståelse för strukturen ute i rymden. Upptäckten gjordes av rymdforskare från Nederländerna, Sydafrika, Tyskland och Australien i november 2016 och presenterades i Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.