Jättegalaxen Laniakea

”Rymden är stor”, som det står i Liftarens guide till galaxen av Douglas Adams. ”Verkligt stor. Ingen skulle kunna tro hur ohyggligt fantastiskt vansinnigt stor den är”. Och faktum är att forskare i september 2014 upptäckte att rymden var större än de trodde.

Som de flesta får lära sig i skolan hör vårt solsystem till en galax som kallas för Vintergatan. Det de flesta inte får lära sig i skolan är att galaxer i sin tur tenderar att samlas och cirkulera i något som kallas för kluster, det vill säga täta samlingar av galaxer. Kluster som har särskilt hög densitet, det vill säga som är särskilt täta, kallas för superkluster. Det forskare fram till september 2014 har trott är att Vintergatan ingår i ett superkluster som kallas för Jungfrun. Ett forskarteam på Hawaii hävdar dock att de nu har upptäckt att hela superklustret Jungrun bara är ett av många kluster, ett litet bihang, i ett enormt mycket större superkluster som forskarna har döpt till Laniakea. Laniakea är ett hawaiianskt ord som ungefär kan översättas till ”gränslös himmel”.galaxy-1005175_960_720

Det är också en bra beskrivning av forskarnas upptäckt. Laniakea är ungefär 100 gånger så stor som Jungfrun i volym och massa, vilket är nästan ofattbart stort. Särskilt när man beaktar att en enda galax som Vintergatan förutom stora moln av gas, plasma och stoft innehåller flera hundra miljoner stjärnor, varav många kan ha egna solsystem som vårt eget. Forskarna har använt sig av en databas som innehåller en sammanställning av i vilken hastighet 8 000 av dessa galaxer rör sig, för att kunna fastställa var i hela detta oändliga universum Vintergatan befinner sig och var ett superkluster börjar och ett annat slutar. De ritade helt enkelt en ny karta över universums gravitationslandskap. Brent Tully, som är en av forskarna på Honolulus universitet på Hawaii där upptäckten gjordes, kommenterade till forskningsmagasinet Nature att vi inte kan ”påstå att vi har en god förståelse för kosmologi om vi inte kan förklara denna rörelse”.

Om du tycker om rymden, kan ett coolt sätt att integrera det i din inredning vara att sätta upp en fototapet med rymdmotiv. Du kan enkelt beställa fototapeter på Photowall.se.