Planeten Kepler-452-b

En fråga som vi ständigt ställer oss och som hittills har varit ett av livets stora mysterier, är om vi är ensamma i rymden. Även om majoriteten av befolkningen avfärdar de kidnappningar av utomjordingar och flygande tefat på himlen som många säger sig ha upplevt som rena fantasier och lögner, finns det också de forskare som påpekar att det är högst osannolikt att det i hela universum inte skulle finnas en enda beboelig planet med liv förutom jorden.planet-791408_640

Nu kan de som tror på utomjordligt liv få vatten på sin kvarn, för det teleskop som NASA sköt upp i rymden 2009 med uppdrag att leta efter planeter som liknar jorden till storlek och förhållanden, och som skulle kunna innehålla liv, har i juli 2015 upptäckt en planet 1400 ljusår från jorden som uppfyller de kraven. Planeten, som döpts till Kepler-452-b efter teleskopet som upptäckte det, kretsar kring en stjärna liknande solen, och har ett år som är 385 dagar långt. Även om det kan vara hoppingivande att teleskopet har hittat en planet med förhållanden liknande jordens, som potentiellt är beboelig, kan det också kännas nedslående att detta är en av mycket få planeter under teleskopets sex år i rymden som befinner sig inom den beboeliga zonen av en stjärna, på samma sätt som jorden.

Forskarna kallar planeten för ”jordens större, äldre kusin”. Stjärnan som är planetens sol är sex miljarder år gammal, vilket är 1,5 miljarder år äldre än vår egen sol. Enligt forskarna är detta ett gott tecken, eftersom det innebär att liv har haft tillräcklig tid på sig att uppstå på planeten, så länge rätt förhållanden finns. Och det finns ett stort ”om”: man kan nämligen inte avgöra med hjälp av teleskopet om det finns vatten på planeten eller inte, och alla organismer som människan känner till behöver vatten för att överleva.

Vi är med andra ord långt ifrån att kunna besöka, för att inte tala om bosätta oss på, denna nyupptäckta planet. Tills vidare får vi alltså hålla till godo med vår gamla jord, och göra livet så bekvämt för oss som vi kan. Ett sätt att göra det är att se till att man har en bekväm säng att vila ut i om nätterna. På Sleepo.se hitta du ett brett sortiment av billiga sängar, så att du i alla fall kan drömma om att resa i rymden till nya planeter.