Vatten på Mars

Rymdforskare har länge anat att det kan finnas flytande vatten på Mars. Så långt tillbaka som för 10 år sedan forskade den svenska ingenjören inom rymdteknik Ella Carlsson Sjöberg på de bäckraviner man kunnat observera på planeten, och hon menar att man redan då geomorfologiskt sett kunde se att de var gjorda av vatten, men att man inte kunde bevisa något.

Det lyckades dock NASA med under hösten 2015, då de kunde meddela med säkerhet att det finns flytande vatten på Mars. Forskarna på NASA menar att Mars sannolikt en gång var en planet som liknade jorden, med salta hav, sjöar med sötvatten, snötäckta berg, moln och en vattencykel. Det man fortfarande inte kan svara på är dock om det har funnits eller finns liv på planeten.

Upptäckten gjordes tack vare en spektrometer på NASA:s rymdsond Mars Reconaissance Orbiter. Sonden ligger i omloppsbana kring Mars, och har upptäckt fyra mörka linjer längs planetens branta sluttningar. Med hjälp av spektrometern, som delar upp ljus i olika våglängder, har man kunnat se att dessa linjer, som liknar bäckfåror, består av tre olika typer av saltlake. Det är alltså saltavlagringar från flytande vatten som NASA:s rymdsond har hittat. Även om man numera vet att det finns vatten på planeten vet man dock inte hur mycket eller varifrån det kommer – om det bildas på ytan eller om det är underjordiskt vatten.Mars_Hubble

Förutom att vatten på Mars innebär att det finns förutsättningar för liv på planeten blir forskare upphetsade över nyheten av två andra anledningar. Dels kommer upptäckten göra det lättare för forskarna att kartlägga Mars historia, och förstå varför den gick från vad som tros ha varit en varm och blöt planet till dagens torra och kalla planet. Dels öppnar vatten på Mars upp för nya möjligheter inför en eventuell bemannad expedition till planeten. Att transportera allt vatten man behöver skulle innebära en enorm kostnad, och om man kan använda sig av vattnet som redan finns på planeten skulle det underlätta för en sådan expedition.

Nästa steg för NASA blir att ta reda på om det finns liv på planeten. John Gunsfield sade vid NASA:s presskonferens att de måste skicka människor till Mars för att få svaret, och att han såg fram emot den dagen. Så länge kan man njuta av det vatten vi har på jorden, till exempel genom att ta ett varmt bad i ett badkar.